Kardinaali Basil Hume OSB

Kardinaali Basil Hume OSB(2. maaliskuuta 1923 – 17. kesäkuuta 1999) oli englantilainen munkki ja piispa. Hän piti itseään ensinnä munkkina. Luostari, jossa hän vaikutti, oli Ampleforthin benediktiiniluostari. Hän oli 13 vuotta sen apotti ennen piispaksi tuloaan.

Kardinaalin isä oli protestantti ja kardiologi ja äitinsä ranskalaisen katolisen upseerin tytär. Kardinaalilla oli kolme siskoa ja yksi veli. 18-vuotiaana Basil aloitti novisiaatin Ampleforthissa ja sai liturgisen nimensä Basil. Tämä tapahtui vuonna 1941. Hän aloitti opintonsa benediktiinien instituutissa Oxfordin yliopistossa ja valmistui historian maisterin paperit kädessään. Koska katolisen teologian opiskelu Oxfordissa oli tuolloin mahdotonta hän matkusti Freiburgin yliopistoon saaden lisensiaatin sakraali teologiassa. Hänet ordinoitiin papiksi 23 heinäkuuta 1950. Hän opetti tämän jälkeen Ampleforthin luostarin koulussa uskontoa, historiaa, ranskaa ja saksaa. Hänet valittiin apotiksi vuonna 1963. Hän harrasti hölkkäämistä, squashia ja oli Newcastle Unitedin suuri fani.

Paavi Paavali VI nimtti hänet Westminsterin arkkipiispaksi siis 9. helmikuuta 1976. Jopa arkkipiispaksi tultuaan, Hume ei koskaan lakannut pitämästä itseään ensisijaisesti benediktiini munkkina. Hän pyrki noudattamaan benediktiini luostarisääntöä, jossa sanotaan apotista että:” Hänen täytyy vihata virheitään, mutta rakastaa veljiään (Rule of St Benedict, ch.64:11).

Kardinaali Basil oli varsin maltillinen teologiassaan. Hänen aikanaan roomalais-katolisuus tuli Britanniassa hyväksytymmäksi yhteiskunnassa 400 vuoteen. Paavi Johannes Paavali II ylisti Humea paimeneksi, jolla oli suuri hengellinen ja moraalinen karaktääri.

1990-luvulla sain lukea joitain hänen kirjojaan Valamon luostarin kirjastossa. Hänen ajatuksensa tekivät vaikutuksen ja todella sysäsi minut kohti harkitsemista valita luostarielämä. Hänen kirjojaan ovat mm To be a pilgrim, Searchin for God, The mystery of Love, Footprints of the northern saints ja Basil in Blunderland. Myös Anthony Howard on tehnyt hyvä muistelmateoksen Basil Hume, the monk cardinal.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *