Kiovan luolaluostari

Kiovan luolaluostari sijaitsee Ukrainassa. Se on perustettu vuonna 1051. Se on nykyään myös UNESCOn maailmaperintökohde.

Kiovan luolaluostari on itäisen ortodoksisuuden keskeinen kohde itäisessä Euroopassa. Munkki Antonius, kotoisin Eshigmenonin luostarista Athoksen luostarisaarelta,saapui Kiovan aluueelle lähetystyöhön. Hän valitsi luolan Berestovin vuorelta josta oli näkymä Dneprin joelle. Pian veljestön määrä kasvoi. Prinssi Iziaslav Kiovasta antoi koko vuoren veljestölle luostaria varten ja itse luostarin suunnittelivat sitten Konstantinopolista tulleet arkkitehdit.

Kiovan Pecherskin lavra koostuu kahdesta osasta: yksi on maanpäällinen ja toinen maanalainen. Maanlainen osa koostuu labyrinttimaisesta luolien ja käytävien verkostosta. ne ovat täynnä muumioituneita munkkeja, ikoneja ja reliikkejä. Tällä pyhällä aluella on sanottu olevan rauhoittava ja hengellinen vaikutus. Se tarjoaa aivan loistavan näkökulman Ukrainen kristillisyyteen menneiltä ja nykyiseltä ajalta.

Luostarissa kilvoittelee mykyään noin sata munkkia.

Ohessa linkkejä:

https://theculturetrip.com/europe/ukraine/articles/the-caves-of-kiev-a-sacred-monastery/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kyiv_Pechersk_Lavra

Luolissa kilvoitteleminen on aina kuulunut, varsinkin kristinuskon itäisessä haarassa, luostariperinteeseen. Joskus se näkyy sillä tavalla, esimerkiksi Vanhan Valamon luostarissa, että munkilla oli oma arkku omassa keljassa . Näin jatkuva kuoleman muistaminen auttoi pitämään kilvoituksessa olennaisen ja tärkeimmän mielessä. Vaatii hyvää psyykkistä terveyttä tällainen kilvoittelu ja harva siihern loppujen lopuksi pystyykin. Muistan aikoinaan itsekin ajatelleeni, että täytyy kutsumus luostarikilvoitukseen tällä tavalla olla Jumalalta saatu sillä ei ihminen itse kestä tuota. Kiovan luostarialueesta saa olla kiitollinen että kristinusko sen kautta levisi koko alueelle ja myös Venäjälle.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *