Hesykasmi

Hesykasmi on idän ortodoksisessa kirkossa oleva mystiikan suuntaus, jossa korostetaan hiljaisuutta ja sisäisen rauhan etsimistä. Raamatullinen pohja löytyy Matteuksen evankeliumista jossa sanotaan, että ” vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa, ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.(Matteus 6:6)

Hesykasmi sai alkunsa Athos-vuoren luostareista ja edelleen nykypäivänä on hesykasmin keskus. Se, joka kannattaa hesykasmia, kutsutaan hesykastiksi. Sydän tuli puhdistaa askeesin avulla. Tärkeätä ón paastoaminen, pidättäytyminen, hiljentyminen, vaikeneminen, nöyryys, kyyneleet, valvominen, kärsivällisyys ja rohkeus. Askeesin kautta ihmisen koko olemus näin ollen tulee vastaanoottavaiseksi. Tärkeätä hesykasmin ja askeesin harjoittamisessa on hengellisen ohjaajan neuvot. Yksin voi joutua tällaisen hesykasmin harjoittamisessa jopa mielenhäiriöön.

Edesmennyt metropoliitta Kallistos Ware kertoo viidestä hesykasmin merkityksestä. Ensimmäinen on yksineläminen. Toinen on sisäisen rukouksen harjoittaminen. Kolmas on sisäisen rukoukseen käytetty Jeesuksen rukous. Neljäs on eri tekniikoiden käyttö rukouksessa. Viides on p Gregorius Palamaksen teologia.

Kirjallisuus johon hesykasmi nojaa ovat Filokalia, Portaat, p Simeon Uusteologin teokset ja kirjoitukset ja p Iisak Syyrialaisen kirjoitukset.

Yleisesti, hesykasti rajoittaa ulkoisia aktiviteettejaan hesykastin elämää noudattaessaan. Ortodoksinen kirkko varoittaa minkäänlaisen ekstaasin hakemista kilvoittelussa ja se jopa nähdään melko vahingollisena. Tavoitteena hesykasmissa on puhdistautumisen ja armon kautta saada Pyhä Henki ja pelastus. Mystillisen kokemuksen pitää aina olla sopusoinnussa kristinuskon opin ja etiikan kanssa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *